Ця професія входить до сфери маслосироробства та молочної промисловісті, яка має постійну потребу в кадрах. Фахівці працюють в сироробних цехах, молокопереробних заводах, а також у лабораторіях. Основним знаряддям праці є  нагрівачі, сировиготовлювачі, змішувачі, шафи для сушіння, центрифуги та сепаратори. Основними виробничими операціями є аналіз якості сировини, встановлення сиропридатності молока та його згортання, а також згортання білків молока. Сировар також здійснює контроль за процесом соління та дозрівання сиру.

Основними професійними знаннями, уміннями та навичками, якими має володіти  сировар є:

фізико-хімічні властивості молока і сиру;

види сирів;

вимоги до якості сировини і готової продукції;

норми витрат сировини і матеріалів;

методи контролю за процесом виготовлення сирів, будови, принцип роботи;

правила обслуговування обладнання для виготовлення сирів;

правила безпечної праці;

виробнича санітарія та гігієна;

вибір та дозування сирів;

контроль та регулювання технологічних параметрів та оцінка згідно документації.

Сьогодні в Україні з’являється дедалі більше фермерів, які виробляють сир виключно з молока  домашніх тварин. Метою яких є унікальне виготовлення натурального продукту, неперевершений смак та реалізація продукції. На сьогодні  велике розмаїття крафтових сирів: буратта, халумі, моцарелла, рікотта, шевр, кротен і багато інших.

Сировар - це професія захоплива та творча. Також це дуже важка і кропітка праця. «Сир – це як картина, а сировар – це художник", – запевняють власники сироварень.