Кондитер - майстер, що виготовляє кондитерські вироби, цукерки. Слово «кондитер» походить від італійського дієслова «candire», що означає «варити в цукрі».

Ця професія - складна і потребує не лише естетичного смаку та художніх здібностей від робітника, але й багатьох знань та вмінь, багато зусиль, напруження, натхнення, творчого пошуку.

Кондитер повинен мати тонкий смак і нюх, смакову пам'ять і творчу уяву, він повинен добре знатися на продуктах, їх складі, інгредієнтах, володіти усіма секретами роботи обладнання. Важливий і окомір: на око часто розрізають тістечка з цілого пласту або торта, визначають їх розмір та форму, просторове розташування елементів прикраси (композицію). Кондитер повинен, навіть за зовнішніми ознаками, відчути готовність випікання, дозрівання або псування продукту, уникнути від браковки продуктів, вчасно усунути недоліки. Кондитер повинен вміти керувати технікою, задавати температурний режим і режим вологості, вчасно і акуратно реагувати на вимкнення апаратів чи аварійну ситуацію, знати техніку безпеки поводження в кондитерському цеху. Крім цього, кондитер повинен бути акуратним, відповідальним та витривалим.

Кондитер повинен уміти:

  • готувати прості торти, тістечка та інші поштучні кондитерські і хлібобулочні вироби;
  • готувати різні види тіста, креми, начинки;
  • оздоблювати вироби помадкою, марципаном, зацукрованими фруктами, шоколадом, кремом;
  • користуватися нормативно-технологічною документацією (Збірник рецептур, калькуляційна картка, технологічна картка тощо).

Щоб досягти високого рівня, кондитер має бути наполегливим у досягненні високої мети, емоційним, але стриманим і відповідати за рівень та якість своїх виробів.

Відділ організації профорієнтації ОЦЗ