20.11.2018 | 12:20

Професія кухаря – одна із найцікавіших і творчих  професій сьогодення.  Сучасний кухар – це одночасно професіонал, художник, дієтолог, психолог і чарівник. Він повинен володіти тонкими смаковими відчуттями та добре розвинутим почуттям міри; має бути швидким, спритним, зібраним, відчувати форму, лінію, колір. Кухар володіє прийомами спостереження, порівняння, вміє виділити правильні смакові поєднання продуктів, їх пропорції, відчуває і розуміє красу, шукає і створює її. Праця кухаря важка, кропітка, але дуже потрібна людям, бо зі звичайних продуктів, маючи фантазію та смак, кухар створює справжні шедеври кулінарної майстерності.

Нещодавно  у ДНЗ «Черкаське вище професійне училище» 10 осіб із числа зареєстрованих безробітних  завершили навчання за направленням Черкаської обласної служби зайнятості та здобули «найсмачнішу» професію кухаря.

Навчальний процес  складався  з професійно-теоретичної та професійно-практичної підготовки. Крім основних предметів, а саме: технологія приготування їжі з основами товарознавства, вивчались устаткування підприємств харчування; облік, калькуляція і звітність; гігієна та санітарія виробництва; фізіологія харчування; організація виробництва та обслуговування; охорона праці,  головна увага  у формуванні практичних навичок майбутніх кухарів була спрямована  на виробниче навчання та виробничу практику. Під керівництвом досвідчених наставників слухачі курсів вчились правильно вибирати продукти, нарізати, готувати страви, а потім  витончено, зі смаком оформляти її.  Кваліфікаційна атестація традиційно відбувалась у два етапи: слухачі відповідали на запитання членів атестаційної комісії та презентували виконані власноруч страви. По закінченню екзамену безробітні отримали свідоцтва  про присвоєння робітничої кваліфікації  «кухар»   3 розряду та будуть працевлаштовані відповідно до укладених договорів.

Відділ організації профнавчання ОЦЗ