Професія кухаря – одна із найцікавіших і творчих професій сьогодення. Сучасний кухар – це одночасно професіонал, художник, дієтолог, психолог і чарівник. Він повинен володіти тонкими смаковими відчуттями та добре розвинутим почуттям міри; має бути швидким, спритним, зібраним, відчувати форму, лінію, колір. Кухар володіє прийомами спостереження, порівняння, вміє виділити правильні смакові поєднання продуктів, їх пропорції, відчуває і розуміє красу, шукає і створює її. Праця кухаря важка, кропітка, але дуже потрібна людям, бо зі звичайних продуктів, маючи фантазію та смак, кухар створює справжні шедеври кулінарної майстерності.
Нещодавно у ДНЗ «Черкаське вище професійне училище» 10 осіб із числа зареєстрованих безробітних завершили навчання за направленням Черкаської обласної служби зайнятості та здобули «найсмачнішу» професію кухаря.
Навчальний процес складався з професійно-теоретичної та професійно-практичної підготовки. Крім основних предметів, а саме: технологія приготування їжі з основами товарознавства, вивчались устаткування підприємств харчування; облік, калькуляція і звітність; гігієна та санітарія виробництва; фізіологія харчування; організація виробництва та обслуговування; охорона праці, головна увага у формуванні практичних навичок майбутніх кухарів була спрямована на виробниче навчання та виробничу практику. Під керівництвом досвідчених наставників слухачі курсів вчились правильно вибирати продукти, нарізати, готувати страви, а потім витончено, зі смаком оформляти її. Кваліфікаційна атестація традиційно відбувалась у два етапи: слухачі відповідали на запитання членів атестаційної комісії та презентували виконані власноруч страви. По закінченню екзамену безробітні отримали свідоцтва про присвоєння робітничої кваліфікації «кухар» 3 розряду та будуть працевлаштовані відповідно до укладених договорів.
Відділ організації профнавчання ОЦЗ