Бариста — це фахівець з приготування кави. Людина, яка чудово знається на сортах зерен, може абсолютно точно визначити ступінь прожарювання, вид помелу та спосіб заварки, зробивши тільки один ковток напою.
Бариста не просто робить каву, він буквально чаклує над зернами. Вжух, і у вас в руках гарячий напій. Але не все так просто. Для цього бариста балансує з величиною помелу, температурою води і молока, вибирає силу температури і час екстрадиції (і знає значення цих слів).
Бариста повинен:
- знати все про кавові зерна;
- пам’ятати рецепти приготування кави;
- вміти обслуговувати і працювати з обладнанням.
А ще мати трохи художнього таланту, щоб малювати на пінці. Бариста часто ще робить і інші напої, отож їх рецепти теж потрібно тримати в голові.
Найголовніше — це знання про каву. Який смак у якого сорту, як правильно зберігати зерна, яке повинно бути прожарювання, ступінь помелу.
Важливо приручити кавоварку, барист повинен розумітися на технічних особливостях, адже від цього залежить смак кави. Бариста стежить за тиском і температурою води в апараті.
І куди ж без комунікабельності, адже це ж робота з людьми.
Переваги в роботі баристою
- Популярна професія, тому що з’являється все більше любителів кави.
- Цікава сфера, так як культура кави досить багата й різноманітна.
- Творча професія, можна експериментувати і придумувати свої рецепти кавових напоїв.
Попит на баристів зростає з кожним днем, тому що кава стала невіддільною частиною життя сучасного жителя мегаполісу. Відкривається безліч кав’ярень. Як класичних, де готують американо, капучино і лате, так і кав’ярень третьої хвилі, де доведеться навчитися заварювати фільтр, робити раф і флет уайт.
Для того, щоб стати баристою, можна пройти спеціалізовані курси, але найкраще піти відразу працювати в кав’ярню, де віртуозно варити каву навчать більш досвідчені колеги.