Кондитер – це кваліфікований робітник, що створює кондитерські вироби, десерти та іншу випічку. Представники цієї професії працюють у великих готелях, ресторанах і пекарнях.

Кондитер займається приготуванням різних видів тіста, начинок, кремів за встановленою рецептурою. Випікає і прикрашає продукцію. Більша частка робіт виконується вручну за допомогою спеціальних інструментів. Це складна професія, яка потребує не лише естетичного смаку та художніх здібностей, але й багатьох знань та вмінь щодо роботи з автоматичними приладами та устаткуванням як-от: маслорізка, пічі, змішувачі, ножі, котли, духові шафи тощо. Кондитер проводить дуже багато різноманітних операцій: фільтрацію, вимірювання, виготовлення тіста, випікання тощо.

Ця професія вимагає від працівника певних індивідуально-психологічних якостей. Кондитер повинен мати високий рівень оперативної пам’яті, концентрації та стабільності уваги, вміти швидко переключатися з об’єкта на об’єкт, мати розвинуте наочно-дійове та просторове мислення. У кондитера повинні бути розвинені дотикова, м’язова та температурна чутливість, хороший нюх, слух, смак, правильне відчуття кольору, хороша зорова та моторна координація, високий ступінь координації рухів рук.

Крім цього, кондитер зобов’язаний знати терміни та умови зберігання інгредієнтів та готових продуктів.

Споріднені професії: кухар, варник харчової сировини та продуктів (кондитерське виробництво), оператор лінії у виробництві харчової продукції (хлібопекарно-макаронне та кондитерське виробництва).