Кондитер — це фахівець з приготування кондитерських виробів. А точніше, це справжній чарівник тіста й володар кремів. Професіонал, що вміє створювати гастрономічні шедеври, перед якими не встоїть жоден ласун.

Якщо відійти від романтики збитих вершків, солодких конфітюрів, ніжної меренги, пишного тіста й повітряного зефіру, то посадові обов’язки кондитера охоплюють обробку, нарізку, формування та організацію правильного зберігання інгредієнтів; приготування компонентів для майбутніх страв (начинок, кремів, декору); приготування безпосередньо кондитерських виробів; розробку нових рецептів; художнє оформлення десертів.

Також кондитер відповідає за зберігання готової продукції, її пакування та логістику. Стежить за тим, щоб на кухні були всі необхідні інструменти та прилади для приготування, збирає рецептурні карти. Головний кондитер відповідає за організацію роботи команди.

Робота кондитера творча. Без витонченого смаку, почуття стилю, навичок художника і творця тут не обійтися. Щоб стати затребуваним кондитером, потрібно: мати справжню пристрасть до приготування, захоплюватися кулінарією; хороша пам’ять — адже часто рецепти народжуються в пориві натхнення, і потім можуть виникнути складнощі з їх повторенням; аналітичні здібності: хороший кондитер — хороший аналітик, створюючи нові десерти, він повинен розуміти й те, наскільки успішними вони виявляться серед споживачів, і те, наскільки великою або низькою буде їхня собівартість або вигода від продажу, і те, які поєднання інгредієнтів будуть виграшними, а які — ні.

Фахівець повинен мати гарну фізичну форму і витривалість — адже робота кондитера передбачає тривалі зміни, які фахівець проводить в основному стоячи і далеко не завжди в зручному положенні.

У роботі кондитера є певні переваги та недоліки. Робота кондитера — відмінна можливість реалізувати свій творчий потенціал. Створюючи десерти, ви завжди будете відчувати вдячність споживачів, адже що може бути краще за «солодке» життя? Професія кондитера дуже затребувана, тож без роботи ви навряд чи залишитеся, якщо будете виконувати її професійно та якісно. Кондитер постійно чогось навчається, освоює нові методики і рецептуру, а значить, нудьгувати не доведеться.

Щоб стати кондитером, можна всьому навчитися самому, але краще спочатку здобути вищу кулінарну освіту. Також можна обійтися навчанням в харчовому коледжі. А якщо ви хочете отримати базові навички або покращити знання в конкретній галузі — декор, торти, зефір і так далі, можна закінчити кондитерські курси.